Telefon: (+45) 26 20 83 40
Mail: jp@jelenafysio.dk
Sportsmassage er en form for massage, der er specielt udviklet til at hjælpe sportsudøvere og aktive mennesker med at forbedre deres ydeevne, forebygge skader, og fremme hurtigere restitution efter træning, fysisk aktivitet eller konkurrence.
Sportsmassage fokuserer på de muskler, led og sener, der er udsat for belastning og overanstrengelse gennem fysisk aktivitet og/ eller træning. Sportsmassage sigter på at reducere muskelspændinger og forbedre kroppens funktion. Sportsmassage er både en intens og terapeutisk behandling, der kan målrettes både akutte skader og generel muskelpleje, afhængig af dine sportslige krav og fysiske tilstand.
Leder du efter en sportsmassør i Aarhus, så er du kommet til det rigtige sted. Min klinik ligger på Søren Frichs Vej 68, 8230 Åbyhøj. Du kan booke tid på knappen nedenfor eller på +45 26 25 06 20.
Sportsmassage kan hjælpe med:
Sportsmassage er gavnlig for både professionelle atleter og almindelige mennesker, der deltager i fysisk aktivitet, eller dem, der oplever muskelspændinger som følge af daglige aktiviteter.
Ved sportsmassage bruges forskellige massageteknikker til at fokusere på specifikke muskelgrupper, som er belastet af sport eller fysisk aktivitet. Massagen er tilpasset den enkeltes behov, afhængig af om formålet er at forberede kroppen til aktivitet, hjælpe med at restituere eller vedligeholde muskelvævet.
30 min
Den korte behandling, som egner sig til mindre behandlinger samt faste tider.
60 min
Den dybdegående behandling, som egner sig til dig der har brug for lidt ekstra.
Massagen afsluttes med blidere strøg for at berolige musklerne og fremme afslapning. Efter massagen kan jeg giver råd om strækøvelser eller andre restitutionsteknikker for at optimere resultatet af behandlingen.
Efter massagen anbefaler jeg at drikke rigeligt med vand for at hjælpe med at skylle affaldsstoffer ud, og laver udstrækningsøvelser for at forbedre fleksibiliteten.
Sportsmassage adskiller sig fra andre massagetyper på flere måder. Dens teknikker, intensitet og formål er tilpasset til at opfylde specifikke behov hos sportsfolk og aktive personer, og adskiller den fra mere generelle massageformer, der primært sigter mod afslapning og velvære.
Sportsmassage er primært rettet mod at forebygge og behandle skader, forbedre ydeevnen, fremme restitution og lindre muskelspændinger. Den fokuserer på de muskelgrupper, der er mest brugt under sport og fysisk aktivitet.
Der anvendes en kombination af teknikker, herunder strækøvelser, dybdegående tryk, friktion, og triggerpunktbehandling. Behandlingen kan være mere intens og smertefuld end andre massageformer, især hvis der arbejdes på spændte eller skadede muskler. Den kan involvere dybdegående manipulation og tryk for at frigøre spændinger og forbedre fleksibiliteten.
Sportsmassage er gavnlig for både professionelle atleter og almindelige mennesker, der deltager i fysisk aktivitet, eller dem, der oplever muskelspændinger som følge af daglige aktiviteter. Den er særlig gavnlig for dem, der har gentagne bevægelser eller er udsat for skader.
Varigheden af en session med sportsmassage kan variere afhængigt af formålet med massagen og den enkelte persons behov.
Kortere sessioner på 30-45 min bruges ofte til at fokusere på specifikke områder, såsom nakke, skuldre, ryg eller ben. Dette kan være ideelt før eller efter en træning eller konkurrence for hurtigt at lindre spændinger eller forberede musklerne.
En standard 60 minutters behandling er en god mulighed for at give mere tid til både opvarmning og behandling af de muskelgrupper, der er mest belastede under sportsaktiviteter.
For mere omfattende behov eller flere problemområder kan en længere session være gavnlig. Det er vigtigt at kommunikere med massøren om dine specifikke behov og mål for at sikre, at sessionen er tilpasset korrekt.
Frekvensen af sportsmassage afhænger af flere faktorer, herunder dit aktivitetsniveau, træningsintensitet, eventuelle skader, og personlige præferencer. Det er vigtigt at tage hensyn til, hvordan din krop reagerer på massage. Nogle mennesker føler behov for hyppigere behandlinger, mens andre kan klare sig med mindre. Lyt til din krop og juster frekvensen, som det passer dig.
Her er nogle retningslinjer til, hvor ofte du bør/kan overveje at få sportsmassage:
Ugentligt: Hvis du træner intensivt, forbereder dig til en konkurrence, eller deltager i sportsaktiviteter flere gange om ugen, kan ugentlige sessioner være gavnlige. Dette hjælper med at reducere muskelspændinger, forbedre restitution og optimere ydeevnen.
Hver 2-4 uge: Hvis du har et mere moderat træningsprogram eller deltager i sportsaktiviteter et par gange om ugen, kan det være tilstrækkeligt at få sportsmassage hver 2-4 uge. Dette kan hjælpe med at vedligeholde muskelfunktionen og forebygge skader.
Hyppigere sessioner: Hvis du har en skade eller har gennemgået et intensivt træningsprogram, kan det være nødvendigt at få massage hver uge eller endda oftere i en kort periode. Dette vil hjælpe med at fremme restitution og lindre smerte.
Efter konkurrencer: Efter store konkurrencer eller events kan det være gavnligt at få en massage for at fremme hurtigere restitution. Dette kan være en eller to dage efter den pågældende aktivitet.
Hver 4-6 uge: Hvis du er mindre aktiv eller ønsker at opretholde generel muskelvelvære, kan en session hver 4-6 uge være tilstrækkelig for at holde spændinger og stivhed i skak.
Ja, selvom de fleste mennesker oplever positive resultater, kan der være bivirkninger ved sportsmassage. De fleste er milde og kortvarige. Det er vigtigt at kommunikere åbent med din massør om eventuelle bekymringer, helbredstilstande og grænser, så de kan tilpasse behandlingen til dine behov. Hvis du har specifikke helbredsmæssige bekymringer, kan det være en god idé at konsultere en læge, før du modtager massage.
Her er nogle potentielle bivirkninger og overvejelser at være opmærksom på:
Forværring af eksisterende skader: Hvis du har en akut skade, såsom en forstuvning, forstrækning eller revne i muskler eller sener, kan en sportsmassage forværre skaden. Det er derfor vigtigt at informere massøren om eventuelle skader eller helbredsproblemer, så de kan tilpasse teknikken og undgå problematiske områder. Massage kan øge betændelsen og forsinke helingen af en akut skade. Du bør vente, indtil den værste hævelse og betændelse er gået, før du modtager massage.
Hvis du for nylig har gennemgået en operation, kan sportsmassage i det pågældende område føre til komplikationer som at forstyrre helingen eller forværre arvæv. Det er vigtigt at vente, indtil helingen er godt på vej, før man modtager massage i et opereret område.
Mild ømhed eller smerte: Det er almindeligt at opleve ømhed i musklerne efter en sportsmassage, især hvis der er blevet arbejdet intensivt på stramme områder. Denne ømhed minder om den, man kan føle efter fysisk aktivitet (DOMS – Delayed Onset Muscle Soreness). Dette er normalt midlertidigt og bør aftage inden for 24-48 timer, men kan være ubehageligt.
Blå mærker: Efter en dybdegående sportsmassage kan der opstå blå mærker, særligt hvis der bruges meget pres. Dette skyldes små blodkar, der kan blive beskadiget under massagen. Selvom dette ikke er skadeligt, kan det være kosmetisk generende.
Svimmelhed eller hovedpine: Nogle mennesker kan opleve svimmelhed eller mild hovedpine efter massagen, især hvis de ikke har drukket nok vand før eller efter behandlingen. Dette kan skyldes ændringer i blodcirkulationen eller frigivelse af affaldsstoffer fra musklerne.
Forværring af visse medicinske tilstande: Hvis du har følgende sygdomme som kræft, diabetes, historie med blodpropper, alvorlige hjerte- og lungesygdomme, ubehandlet forhøjet blodtryk eller kredsløbsproblemer, venøs insufficient kan du opleve forværring og/eller komplikationer af din tilstand som følge af sportsmassage. Nogle medicinske tilstande kræver, at massagen udføres med særlig forsigtighed eller helt undgås.
Det anbefales at du konsulterer din egen læge først før behandlingen.
Ubehag eller smerte under massagen: Nogle mennesker kan finde massagen ubehagelig eller smertefuld, især hvis der anvendes meget tryk. Det er vigtigt at kommunikation om din komfort, så de kan justeres på trykket og teknikken, hvis nødvendigt.
Vær ikke bange for at sige til, hvis trykket er for hårdt.
Dehydrering: Sportsmassage kan hjælpe med at frigive affaldsstoffer fra musklerne, hvilket kræver, at du er godt hydreret. Hvis du ikke drikker nok vand efter massagen, kan du opleve hovedpine eller utilpashed, fordi kroppen ikke kan skylle affaldsstofferne ordentligt ud.