Telefon: (+45) 26 20 83 40
Mail: jp@jelenafysio.dk
Bindevævsmassage er en form for dybdegående massage, der fokuserer på at behandle bindevævet (fascien) i kroppen og de dybe lag af vævet for at frigøre spændinger og blokeringer.
Denne type massage anvender dybe, langsomme stræk og tryk for at løsne spændinger og forbedre cirkulationen i bindevævet. Bindevævsmassage er en effektiv behandlingsform til at lindre smerter i kroppen med hurtig smertelindring efter behandling.
Behandlingen kan hjælpe med at fjerne affaldsstoffer fra kroppen, hvilket kan reducere inflammation og smerter, samt stimulere til produktion af endofiner og kan give smerter lindring i dage eller endda uger efter behandlingen.
Bindevævsmassage er med til at:
Bindevævsmassage kan være særlig en nyttig behandlingsform for personer med bindevævssygdomme, da den fokuserer på at løsne spændinger i bindevævet og forbedre blodcirkulationen. Dette kan hjælpe med at lindre symptomer som smerte, stivhed og nedsat bevægelighed, der ofte ses ved bindevævssygdomme.
Er du i tvivl om om du skal vælge bindevævsmassage eller om der er en anden massageform, der passer bedre til dig? Så er du meget velkommen til at kontakte mig.
30 min
Den korte behandling, som egner sig til mindre behandlinger samt faste tider.
90 min
Den dybdegående behandling, som egner sig til dig der har brug for lidt ekstra.
Bindevævsmassage kan være enormt nyttigt ved bindevævssygdom.
Bindevævsmassage adskiller sig fra andre former for massage ved, at den fokuserer specifikt på bindevævet, også kaldet fascien, som omgiver muskler, knogler, organer og andre strukturer i kroppen. Mange oplever, at bindevævsmassage kan være mere ubehagelig eller intens end andre typer massage, især hvis bindevævet er meget stramt. Der arbejdes ofte i dybere lag af vævet, hvilket kan føles anderledes end blidere massageteknikker, som fx den klassiske massage. Bindevævsmassage bruges ofte som en behandling for kroniske smerter, posturale problemer, skader og visse medicinske tilstande, hvor bindevævet kan være hæmmet eller stramt. Andre massagetyper kan være mere generelle i deres tilgang, såsom afslapningsmassage, der hovedsageligt sigter mod afspænding og stressreduktion.
Bindevævsmassage kan være gavnlig for en bred vifte af mennesker, især dem, der oplever problemer med stivhed, kroniske smerte eller nedsat bevægelighed i kroppen.
Kroniske smerter: rygsmerter, nakkesmerter eller fibromyalgi, kan opleve lindring gennem bindevævsmassage.
Ved arvæv: Efter operationer, skader eller betændelsestilstande kan arvæv dannes, hvilket kan begrænse bevægeligheden og forårsage smerte. Bindevævsmassage kan hjælpe med at bryde ned arvævet og forbedre fleksibiliteten i området, hvilket fremmer heling og funktion.
Dårlig kropsholdning: Kontorarbejde kan føre til spændinger i bindevævet. Bindevævsmassage kan løsne op for disse spændinger og hjælpe med at genoprette en bedre kropsholdning.
Stressrelaterede spændinger: Langvarig stress kan føre til, at muskler og bindevæv bliver stramme og spændte. Bindevævsmassage kan hjælpe med at frigøre denne spænding og give en dyb fysisk og mental afspænding.
Ældre personer med nedsat mobilitet og bevægelighed: f.eks. personer med gigt, kan have gavn af bindevævsmassage, da det kan hjælpe med at øge fleksibiliteten og reducere stivhed i led og muskler.
Personer med kredsløbsproblemer: Bindevævsmassage kan stimulere blod- og lymfecirkulationen, hvilket kan være nyttigt for dem, der har dårlig blodcirkulation eller hævelse (ødem). Behandlingen kan hjælpe med at forbedre transporten af næringsstoffer og affaldsstoffer i kroppen.
Personer i genoptræning efter skader: Efter skader som forstuvninger, muskelskader eller brud kan bindevævsmassage være en del af genoptræningsprocessen, da den hjælper med at forbedre bevægelsen, mindske spændinger og fremme heling i det berørte område.
Ved fascie-relaterede problemer/sygdomme: Bindevævet (fascien) kan blive stramt og restriktivt på grund af inaktivitet, skader eller spændinger. Dette kan føre til nedsat bevægelighed og smerter
Bindevævsmassage er således en alsidig behandlingsform, der kan hjælpe både med at lindre akutte problemer og forebygge langvarige spændinger og smerter.
En session med bindevævsmassage varer typisk mellem 30 og 60 minutter. Hvis det er første gang, kan en time ofte være bedst, til at vurdere dit bindevæv og skræddersy behandlingen efter dine behov. Hyppighed og varighed af sessioner kan også tilpasses løbende alt efter, hvordan kroppen reagerer på behandlingen
Ja, bindevævsmassage kan hjælpe med at reducere stress. Den langsigtede virkning på stressniveauet være meget positiv, da den hjælper kroppen med at slippe dybtliggende spændinger.
Selvom bindevævsmassage primært fokuserer på at løsne spændinger i bindevævet, har behandlingen også en række gavnlige effekter, der kan bidrage til stressreduktion, som:
Frigørelse af spændinger i muskel- og bindevæv: især i områder som nakke, skuldre og ryg, som kroppen spænde ofte ubevist.
Aktivering af det parasympatiske nervesystem.
Mindskelse af kortisolniveau, som er hormon der øges under stress. Lavere kortisolniveauer kan føre til en følelse af ro og mindre anspændthed.
Øget kropsbevidsthed: Bindevævsmassage kan hjælpe med at øge kroppens proprioception, eller kropsbevidsthed, hvilket kan give en større følelse af kontrol over ens krop. Når man bliver mere opmærksom på kroppens spændinger og hvor de er lokaliseret, kan det føre til bedre stresshåndtering og hurtigere afslapning.
Forbedret søvnkvalitet.
Hvor ofte du bør få bindevævsmassage afhænger af dine individuelle behov, helbredstilstand og mål med behandlingen.
Hvis du oplever akutte smerter, spændinger eller specifikke problemer som arvæv eller dårlig bevægelighed, kan det være gavnligt at få bindevævsmassage 1-2 gange om ugen i en kortere periode (f.eks. 3-6 uger)
For vedligeholdelse af kroppen, forebyggelse af nye spændinger eller hvis du har lettere, kroniske smerter, vil det være tilstrækkeligt med en bindevævsmassage hver 2. til 4. uge
Dette hjælper med at holde bindevævet smidigt og forhindre, at spændingerne bygger sig op igen.
Hvis du bruger bindevævsmassage som en del af en stressreducerende rutine, kan det være en god idé at få massage en gang om måneden eller efter behov, afhængig af hvor stresset du føler dig, og hvordan din krop reagerer på behandlingen.
De fleste mennesker oplever en positiv effekt af bindevævsmassage, med der kan opstå nogle bivirkninger ved bindevævsmassage, der er generelt er milde og midlertidige.
Da bindevævsmassage arbejder dybt i vævet og kan påvirke både muskler og bindevæv, hvilket kan føre til visse reaktioner. Her er nogle af de mest almindelige bivirkninger:
Ømhed eller smerte efter behandlingen: du kan opleve ømhed eller let smerte i de områder, der er blevet behandlet. Dette skyldes ofte, at bindevævet er blevet løsnet, og kroppen tilpasser sig. Ømheden varer typisk fra et par timer til et par dage og kan mindskes ved at drikke rigeligt med vand og strække kroppen blidt.
Blå mærker: behandlingen kan nogle gange resultere i små blå mærker, især hvis vævet var meget stramt eller spændt. Dette skyldes trykket, der påføres i løbet af massagen, som kan påvirke de små blodkar under huden. Det er normalt ikke farligt, men hvis du har tendens til at få let blå mærker, kan det være godt at informere på forhånd.
Træthed eller svimmelhed: Nogle mennesker oplever træthed eller svimmelhed efter en session, især hvis massagen var intens. Dette skyldes, at bindevævsmassage kan sætte gang i kroppens helingsprocesser og lymfesystem, hvilket kan påvirke energiniveauet midlertidigt. Det er en god idé at drikke vand og tage det roligt efter behandlingen.
Øget urinproduktion: Da bindevævsmassage kan stimulere blod- og lymfecirkulationen, kan det også hjælpe kroppen med at udskille affaldsstoffer. Dette kan resultere i øget urinproduktion i timerne efter behandlingen, hvilket er en naturlig del af kroppens udrensningsproces.
Forværrede symptomer (midlertidigt): I nogle tilfælde kan folk opleve, at deres symptomer midlertidigt forværres, f.eks. at smerter eller stivhed føles værre efter behandlingen. Dette er en naturlig del af helingsprocessen og kaldes “healing crisis”, hvor kroppen tilpasser sig de ændringer, massagen har forårsaget. Symptomerne aftager normalt efter et par dage.
Ikke egnet ved visse helbredstilstande: Bindevævsmassage bør undgås eller udføres med stor forsigtighed, hvis du har visse medicinske tilstande som blodpropper, osteoporose, alvorlige hjerte-kar-problemer, hudinfektioner eller nylige operationer. I disse tilfælde kan dybdegående arbejde med bindevævet udgøre en risiko. Det er vigtigt at konsultere en læge før du får bindevævsmassage.